DA NAM BOG POŽIVI BAKU!

Nekada nije bilo obdaništa, ili nisu bila tako popularna, pa su bili – baka i deka. Mi, gradska deca, zavideli smo drugarima koji su išli kod bake i deke na selo. Takvih je u Beogradu bilo mnogo, ali svejedno smo im zavideli. Socijalizam je emancipovao ženu tako da je uz kućne poslove morala da bude i u radnom odnosu, a ne retko da obavlja i neki honorarni posao. Stoga su mnoge naše mame i tate odlagale nas klince po obdaništima. Kada je prošao socijalizam, došlo je ovo. Ne znam kako se zove, ali glavna odlika zajednice u kojoj živimo (u nadi da ćemo postati društvo) jeste besparica. Sada se mame i tate bore svim sredstvima kako bi našli mesto više u obdaništu – za svog jedinca ili jedinicu. Bake i deke su prinuđeni da se prihvataju raznih poslova, kako se to ovde kaže – rade u penziji. Deke su uglavnom noćni čuvari, valjda zato što su jeftiniji od dobermana. Bake prodaju kozmetiku, bave se kejteringom iako i ne pokušavaju da izgovore tu reč, već jednostavno kažu: „Kuvamo za druge.“ Uglavnom, pomažu deci. Današnje bake i deke u Srbiji imaju najviše dece – svoju decu plus unuke!

Nezaposlenost hara u zajednici u kojoj živimo, ostvaruje mnogo veći učinak od bele kuge. Sve nas je više koji živimo od roditeljskih penzija. One su, u proseku, na nivou socijalne pomoći. Ali vlast smatra da je i to mnogo i da penzioneri treba, osim što izdržavaju decu, da pomognu preporod Srbije! Stoga su im umanjili penzije, tačnije – oduzeli koliko su hteli. Bedna para za njih, a za nas ogroman minus. Ako je to preporod Srbije, kakva će tek biti renesansa…

Jedna televizijska stanica koja u svom naslovu ima i reč „srpska“ osim turskih i indijskih serija neguje i neke bizarne emisije. Svakoga dana u onom večernjem terminu, kada ste ziher kod kuće jer odavno nema para za izlaske, pokloni za rođendane su skupi itd., umorni ste i upućeni na taj prozor u kojekakav svet, oni emituju vezano dve emisije. Prvo ide „Ekskluziv“ – emisija u kojoj slikom i rečju saznamo koja kola je pevačica upravo kupila svojoj ćerki, kako je opremila stan (strogo feng šui, doduše na srpski način), gde će uskoro otputovati na zasluženi odmor, koliko pari cipela ima u svom garderoberu. Vrlo je in da svaka od njih na to pitanje kaže nešto u stilu: „Posle 200 sam prestala da brojim.“ Na tu, da kažemo emisiju, takoreći se lepi druga, blizanačkog naslova, „Eksploziv“. Tu vidimo jad i bedu Srbije u najdrastičnijim primerima. Ljudi plaču jer nemaju para da leče decu, žive bez struje i vode, neki su se odmetnuli u planine gde se hrane puževima i zmijama gratis.

Kamera „Eksploziva“ ulazi u dvadesetak metara kvadratnih koliko iznosi stambeni prostor koji dele baka, njena ćerka i troje unučadi. Deca su još mala, osim toga fina, tako da oni ne rade. Majka je ostala bez posla. Jedini izvor prihoda je – baka! Kamera je snima dok čkilji u prispele račune, pa kao nešto računa, odvaja sitan novac u nekoliko gomilica. Uplakana majka priča kako je ostala bez posla, nema šanse da je neko zaposli u njenom uzrastu, sasvim spontano u jednom času kaže: „Bog da nam poživi baku!“ Valja se pomoliti u kameru. Pa i ako se o majčin-ćerkin vapaj ogluše pojedini bogati sveštenici, možda će pomoći Bog lično. Nije u njegovoj moći da baka živi večno. Od njega se očekuje čudo – da se mama zaposli, deca dobiju stipendije, tako nešto, bar naizgled lakše izvodljivo.

Iz sveta koji nema oznaku „treći“ stiže prilog o dvema bakicama, ispisnicama od otprilike 80 godina, prijateljicama koje su rođene na isti dan. Mnogo toga im je zajedničko, pa tako i želja da sebi ispune davnu želju – spuštanje padobranom! Iako pretpostavljamo da su očuvane, da ih nisu demolirale brige naših baka, da su jednom i one bile među onim vremešnim ljudima u šortsevima kojima smo se podsmevali na Jadranu, u Grčkoj, Španiji, tamo gde smo i mi davno davno putovali, ipak – zastaje dah! Znamo da prilog ne bi bio emitovan da se dogodilo bilo šta drastično, ali takvi smo – navikli da brinemo. Avion je dostigao propisanu visinu, na vratima se pojavljuje najpre jedna baka u zagrljaju iskusnog padobranca i – hop! Za njom poleće i druga. Kamera uspeva da nam približi presrećan izraz lica koji, blizanački, istovetan, podmlađuje starice. Kad odjednom, ne lezi vraže – iz usta leteće bakice izleće veštačka vilica i nestaje u visinama! Tja malera. Ona kratko gleda za njom, žalobno, potom obnavlja osmeh započet pre incidenta. Bože moj, pazariće novu vilicu, u čemu je problem? Samo u nama. Mi se nerviramo, to je jače od nas. Umesto da se prepustimo prizoru letećih baka, predajemo se crnim mislima o tome kako nemamo pare ni da otklonimo karijes, nekmoli za veštačku vilicu.

Vrlo je moćna ta teorija koja zastupa tezu da je sve u ljudskoj glavi. (ne misli se na zube, već na misli – crne ili bele uglavnom) U svemu postoji bar trunka istine. Jedan deo čovečanstva se smejao kada je vilica izletela kao projektil, drugi deo bio ravnodušan, treći se sekirao. Nama je izgleda suđena ta sekira. Od „kumovske tradicije“ i pre, do današnjih obračuna supružnika. Ima i humanih primera. Na istom tom prozoru u svet gledali smo čoveka koji sekirom vadi zube svojim komšijama. „Besplatno, jašta!“ – govori u kameru. I zdravo nasmejan dodaje: „Čašica rakije i razgovora, šta ćeš više!“

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 Comments

  1. Ariel
   ·

   Hvala. Ali slobodno dopisujte! Ako je ovo Brankica na koju sumnjam, imala bi šta da kaže i na ovu temu možda i bolje od njene profesorke:)

   Reply

 1. ·

  Postoje i sad bake i deke,ali su ostarali a penzija je sve manja i manja,oni odvajaju za svoju decu i vidim da se mnogo muče,a starost je teška i pored svega oni su tu,unucima ovi uzeše i tu čokolasdu koju su dobijali kad dođe penzija dva puta mesečno(to je ne penzija nego socijala pomoc koja jedva izdrži za komunalije,koje moraš da platiš obavezno).

  Deco čuvaj te deke i Bake jer oni sve plaćaju i pomažu………………………………..

  Reply
  1. Ariel
   ·

   Što kaže Rambo Amadeus: “Kvalitet života u jednoj zemlji se vidi po tome kako žive starci i deca.”

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.