NISAM ODAVDE

Nova godina u Srbiji ove godine je opravdala sintagmu „najluđa noć“. Začudo, nije se toliko prangijalo, bar ne u mom kraju gde se mladi obrazuju kako zvuči kalašnjikov, magnum, hekler i ostale petarde. Kao što vidimo, lako može da zatreba. Ali ako ovaj doček uporedimo s Novom kada je lik iz Novog Beograda bazukom gađao Zemun – mrtva tišina!

Najnoviji tip ludila odvija se bez specijalnih efekata, u nekoj vrsti uigrane ilegale. Tačnije, u našem čuđenju. O njemu saznajemo u vestima. Spikerka profesionalno staloženo saopštava kako su se građani Srbije sladili za praznike tortama sa deponije! Ni manje ni više nego 18 tona! Lepo upakovane, provozaše se one ispred video nadzora. Deponijski snimak nahranio štampu što se kaže domaćinski!

Kako je to moguće? Pri tom, jesmo ješan narod, ali torte sa đubreta su i dalje u prodaji. Istraga je tamo gde uglavnom biva – u toku. Daleko bilo da neko počne da nam čita spisak karika u lancu obogaćenih tortama sa đubrišta. Ne dugo pre poslastičarskog skandala, iz mosta na Adi ukradeno 4 km kablova. Ili više, ko bi to pamtio? Nisu ukrali, već krali. Trajalo je to skoro mesec dana. U sred takozvane prestonice. Ko, bre? Otkud ja znam! A šta bi sa onim kraljem bakra? Mooolim?! Ispituju se sakupljači sekundarnih sirovina. Da, da! Ovi što izigravaju nevinost bez zaštite s konjskom zapregom po glavnim i ostalim ulicama.

Napredujemo. Prevazišli smo Harmsa, pa kamionima ili taljigama, zaputili se preko mosta direkt u filozofiju! Pišemo novu „Pohvalu ludosti“. Ali iz iskustva, a ne iz neke renesansne dekadencije kao Roterdamski, fuj! Čemu može da nas nauči neko ko nije osetio smrad truleži, koga nije udarila struja? Kako bi on objasnio činjenicu da su banane najjeftinije voće u Srbiji? Mogao bi samo da gleda – belo.

U ovo doba obično se biraju ličnosti i događaji koji su obeležili prethodnu godinu. Svaka čast sportistima, humanitarcima, pop, rok, folk ikonama i ponekom književniku. Ipak, za mene je ličnost veka ona penzionerka koja je pre nekoliko godina pokušala da opljačka banku. Ne samo da je hrabro anticipirala, već je učestvovala u stvaranju tradicije! A čije? Pa, valjda naše…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 Comments


 1. ·

  Pa bre mnogo se krade,ko da nas nsdzire kad i oni ponešto kradu,ispade da svi krademo pomalo,neka nam je srećno

  Reply
  1. Ariel
   ·

   Pa jeste, kriminal je kao virus – začas epidemija, a pošto smo se razmileli po svetu koji nije nimalo čedan, možda i pandemija. Ne bih da me neko naopako doživi kao daleko bilo nacionalistu, ali mislim da 18 tona “jestivih” torti na đubretu nije niko u stanju da osmisli osim nas. Dođe mi da se ponosim, ali nisam još toliko odlepila (nažalost:)

   Reply
 2. Brankica
  ·

  Sto rece moja komsinica, penzionerka sa penzijom tolikom da je postedjena “mera stednje”: “Pa greota da se baci, a u roku….”
  Ona izgleda jeste odavde.
  Inace nisam ispratila pricu, pa samo prenosim komentar komsiluka…
  Meni sve to lici na Alan Forda… Super Hik je moćan lik, otima od siromašnih da bi dao bogatima…

  Reply
  1. Ariel
   ·

   Pročita ove kolumne i poneki stranac koji zna srpski. I ne možeš da ga/je ubediš da ovo nije FICTION. Ne smem da priznam da smo prevazišli Kafku, Gogolja, Harmsa… i to ovako funkcionalno pismeni, jer se bojim komentara tipa Srbi tripuju da su nebeski narod, Nokia do Tokija i tome slično.
   Alan Ford za sva vremena! Što se mene tiče i Dušan Petričević koji je tvoju opasku o super Hiku poverio liku našeg, domaćeg, organskog Robina Huda i objavio nedavno u ‘Politici’.

   Reply
 3. uroboros
  ·

  kako ono bese o hlebu i cokoladi? Ili, jos gore, o hlebu i kolacima? i zmaju (zmiji) koja jede svoj rep?

  Reply
  1. Ariel
   ·

   Buđav lebac ili kuća-pos’o? Nemam pojma, neko mi je opljačkao mozak samo ne znam zbog koje sirovine:) Ostajem, dakle, pri tome da nisam odavde:)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.